Zanimljivosti

kušići seoski turizam apartmani pesic

Povratak prirodi

Povratak prirodi je u Evropi sve popularniji pa i u Srbiji se prati taj trend. Savremeni život, život u urbanim sredinama, gde se dobar deo dana provodi u stresnim situacijama, u gužvi, u saobraćaju, uz brzu hranu i instant proizvode, dovodi do potrebe savremenog čoveka da se vrati prirodi.

Osećaj relaksacije i smirenosti zajedno sa željom za boravkom u prirodi u okruženju tradicije i autentičnosti osnovni su motivi kretanju turista ka ruralnim područjima. 

crkva uspenja presvete bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva se nalazi na samom ulazu u Kušiće, na najvišoj tački, vidi se sa svakog obližnjeg mesta, a ona kao da nadgleda lepotu kraja….

U Svetom predanju, smrt majke Božije naziva se Uspenije, što znači: usnuće, počinak, spavanje. Otuda Uspenje Prevete Bogorodice ne nazivamo smrću, već preseljenjem ka Gospodu.

ski staza sankanje kušići

Ski staza sa uoprebom žičare

Za ljubitelje skijanja ovo mesto je odličan izbor, jer se ski staza duga 400 metara nalazi u blizini jedinog hotela u Kušićima. Ali ništa manje ovde nije lepo ni leti. Naprotiv! Ovo selo se karakteriše kao vazdušna banja i boravak u njemu pogoduje svima, a posebno osobama koje pate od problema sa disajnim putevima.

Da li ste znali da Novak Đoković obožava skijanje? "Skijanje je za mene najbolji sport. Iako se bavim tenisom, to je moja najveća strast. Možda jedino za čime žalim u životu, jeste to što se nikada nisam takmičio u skijanju", kazao je Nole u Londonu prilikom dodele prestižne "Laureus" nagrade za najboljeg sportistu na svetu.

Kušići šuma

Staze zdravlja

Područje oko hotela obiluje stazama pogodnim za šetnju i uživenje u netaknutoj prirodi. Staze u blizini hotela su pogodne za sve starosne dobi, od mališana do onih malo zašlih u godine.

Terapija prirodom Idealna nadmorska visina od 1000 m, ukrštanje vetrova (ruža vetrova), koncentracija jona, prelepa priroda, područje koje obiluje izvorima pitke vode, mir i tišina, uticali su da mnogi hronični bolesnici koji su došli u hotel Javor zaborave na simptome bolesti. Povećanjem nadmorske visine povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, pa je pogodno i za osobe koje boluju od anemije. Planinu Javor nazivaju i „fabrikom krvnih zrnaca“

Pogledajte našu galeriju